freelancer jelentése szabadúszó jelentése freelancing jelentése freelancer magyar

Tele vagy kreativitással, tettvággyal, de nem akarod, hogy egy munkahely fojtogató struktúrája szabja meg, hogyan éld az életed? Készen állsz arra, hogy a saját kezedbe vedd az irányítást, és a magad főnökeként te határozd meg a siker útját? Ha a válaszod “igen”, akkor jó helyen jársz! Neked találták ki a “freelance”, azaz a szabadúszó munkavégzést. Ebben a cikkben az átlagostól talán kicsit lazább stílusban fogom bemutatni a szabadúszás fogalmát, a freelancer, freelancing kifejezések eredetét és jelentését, előnyeit és kihívásait. Gyere, és ússzál velem!

Milyen világban élünk és miért aktuális a szabadúszás?

A XXI. század, különösen a 2020-as évek, gyakran kapja a „digitális kor” vagy „információs kor” megnevezést. A COVID-19 világjárvány hihetetlenül felgyorsította a digitális átalakulást, erősebben a figyelem középpontjába helyezve a távmunkát, az online oktatást és a digitális szolgáltatásokat. Ezért a 2020-as évekre gyakran használják a „pandémia utáni világ” kifejezést is, amelyek azokra a tartós változásokra utalnak, amelyeket a világjárvány hozott a munka, az oktatás és a mindennapi élet számos aspektusában. Bár ellentmondásnak tűnik, de a bezártság és a szorongás mellett belekóstolhattunk a szabadság ízébe is, és rájöttünk, nem is olyan rossz otthon dolgozni, vagy legalábbis távol az irodától.

“Szegény” főnökök már nem igazán tudják a munkahelyi íróasztalhoz láncolni a munkavállalókat, különösen a fiatal Z generáció tagjait, akiknek a megjelenése a munkaerőpiacon szintén dinamikus változásokat hozott, felfrissítve az elvárásokat a munkakörnyezettel, a munka-magánélet egyensúllyal és a technológia használatával kapcsolatban. Ők azok, akik előtérbe helyezik a rugalmasságot, az önállóságot és a célokhoz való hozzájárulás érzetét, ami kihívások elé állítja a hagyományos munkahelyi struktúrákat és vezetési stílusokat.  
Ezért is választják sokan a kötetlenebb szabadúszó tevékenységet, amely lehetőséget ad arra, hogy szabadon és önmeghatározó módon formálják munkájukat, miközben megőrzik életük irányítását és a munka-magánélet egyensúlyát.

A freelance jelenség meglepő eredete – a freelancer, freelancing jelentése

De vajon tényleg olyan új keletű ez a tendencia, mit gondolsz? Képzeld, már a középkorban is léteztek szabadúszó vállalkozó típusú emberek. Gondolj csak a „szabad lándzsás” harcosokra, akik nem egy uralkodóhoz kötődtek, hanem saját maguk döntötték el, kinek a szolgálatába állnak. Ők voltak szó szerint a „freelancerek”, akik szabadságukat és készségeiket kínálták a legmagasabb ajánlatot tevőnek. Erre mindjárt kitérek, de menjünk még egy kicsit vissza az időben!

Vajon a “sötét” középkorban kezdődött minden? Sejtheted, hogy nem. Jóval korábban, például az ókori Görögországban és Rómában is léteztek szabadúszó filozófusok, írók, tanárok, művészek és kézművesek, akik szolgálataikat kínálták a városállamok polgárainak vagy a gazdag mecénásoknak. Ezenkívül az ókori bérgyilkosok vagy zsoldosok, akik különböző uralkodók vagy államok szolgálatába álltak időlegesen, szintén hasonlíthatók a modern „freelancer” fogalomhoz, hiszen ők is projektalapon, azaz konkrét feladatok ellátására szerződtek, szabadon választva a munkaadójukat.

A freelancer és társai – egy kis etimológia

Térjünk vissza a freelancer szó eredetére, amit korábban is pedzegettünk. A „free lance” angol kifejezésből származik, ami „szabad lándzsát” jelent. Ezt részletesen elolvashatod (angolul) a Wikipédia idevonatkozó leírásában. Elég most annyit tudni, hogy a „freelancer” kifejezést Sir Walter Scott (1771–1832) Ivanhoe (1820) című művéhez szokták kötni, ahol egy „középkori zsoldos harcost” jelöl a „free-lance” (utalva arra, hogy a lándzsa nem esküszik hűséget semmilyen úr szolgálatának, de nem jelenti azt, hogy a lándzsa díjmentesen áll rendelkezésre). 🙂

A modern értelmezés szerinti “freelancer” szó csak az 1860-as évek körül vált elterjedté, és 1903-ban az Oxford English Dictionary etimológiai szakértői is elismerték, így nyomtatásban is egyre több változatban jelent meg a kifejezés:

 • „freelance work” (szabadúszó munka)
 • „freelance employment” vagy “freelancing” (szabadúszó munkavállalás)
 • “freelancer” (szabadúszó)
 • “freelance journalist” (szabadúszó újságíró)

A freelancing (magyarul szabadúszó munkavállalás) kifejezés tehát a 19. században kezdett elterjedni, amikor az ipari forradalom következtében egyre több ember kezdett el önállóan dolgozni. A szabadúszók nem alkalmazottként, hanem saját vállalkozásuk keretében végeztek munkát, és különböző ügyfeleknek dolgoztak. 

Mit jelent ma a freelancer?

Mára a „freelancer” fogalma jelentősen kibővült, és már nem csak fizikai erővel, hanem szellemi munkával is kapcsolatos. Programozók, írók, tervezők, marketing szakemberek, mind olyan modern „szabad lándzsások”, akik a saját tudásukat és kreativitásukat ajánlják fel változatos projektekre világszerte. Az internet és a digitális technológiák előretörése lehetővé tette számukra, hogy bárhol dolgozzanak, legyen az egy kávézó a város szívében, vagy egy nyugodt otthoni iroda.

Így tehát, a középkori „szabad lándzsások” szellemében, a modern szabadúszók folytatják azt a hagyományt, hogy szabadságukat és készségeiket kínálják, miközben formálják a jövő munkaformáit. A digitális kor hajnalán állva, izgalmas látni, hogy ez az ősi gyakorlat hogyan alakul át és növekszik tovább a technológia és az emberi kreativitás összefonódásával.

A freelancer és a freelancing kifejezések szinonimái:

 • önálló vállalkozó
 • saját vállalkozást vezető
 • szabadúszó
 • szerződéses munkavállaló
 • projektalapú munkavállaló
 • távmunkában dolgozó
 • home office-ban dolgozó

Hogy lett a „szabad lándzsásból” „szabadúszó”? Mi a magyar elnevezés eredete? Miért úszik a lándzsás?

A „szabadúszó” magyar elnevezés is a 19. században alakult ki, de ennek oka nem teljesen tisztázott. Talán a „szabad lándzsás” kifejezés félrefordítása is lehet, de valószínűbb, hogy szabad szóalkotás történt. 

A „szabadúszó” magyar kifejezésben a „szabad” rész egyértelműen a függetlenséget és az önállóságot jelképezi, ahogyan azt a „freelance” angol szóban is. A „szabad” jelző a munkavégzés módjára utal, ami nem kötődik állandó munkahelyhez vagy munkaadóhoz. A „úszó” rész azonban kevésbé egyértelmű és közvetlenül nem kapcsolódik az angol eredetihez. Valószínűleg a magyar nyelvbe történő átvételkor alakult ki ez a szóösszetétel, ahol az „úszó” szó a mobilitást, a változatosságot és a szabad mozgást fejezheti ki.

Ez tehát egy metafora, amely jól illusztrálja a szabadúszó munkavégzés természetét és előnyeit.

A “freelancing”, azaz a szabadúszás előnyei

De mi áll a szabadúszás hatalmas népszerűségének hátterében? A válasz egyszerű: a szabadság iránti vágy. A szabadúszás lehetőséget ad az embereknek, hogy saját maguk dönthessenek arról, milyen projekteken dolgoznak, mikor és hol teszik azt. Ez a fajta rugalmasság és önállóság tökéletesen illeszkedik a mai kor szelleméhez, ahol az egyéni életvitel és a munka egyensúlyának megteremtése kulcsfontosságú.

Ez a változás nemcsak a munkavállalóknak kínál új lehetőségeket, hanem a vállalkozásoknak is. A szabadúszók felvétele lehetővé teszi a cégek számára, hogy rugalmasabban alkalmazkodjanak a változó piaci igényekhez, hozzáférjenek különleges szaktudáshoz, és csökkentsék a fix költségeket.

A szabadúszás veszélyei – ezekre készülj fel, mielőtt vízbe veted magad!

Igazából azt a címet akartam adni, hogy “Ha jönnek a cápák, legyen nálad lándzsa vagyis inkább szigony!”, de mivel nem ennyire veszélyes a szabadúszó lét, ezért elég csak átgondolni a következőket: 

Mint minden éremnek, a szabadúszásnak is van másik oldala. A szabadság és a rugalmasság mellett számos kihívás és veszély is rejlik, amelyekre fel kell készülni.

Az egyik legnagyobb kihívás a bizonytalanság. A szabadúszók gyakran projektalapú munkával foglalkoznak, ami azt jelenti, hogy a jövedelmük ingadozhat. Nincsenek rendszeres fizetések, amelyek biztosítanák a stabil bevételt, ezért fontos a pénzügyi tervezés és a tartalékok képzése. Ezenkívül a szabadúszóknak maguknak kell gondoskodniuk a szociális biztonságukról, mint például az egészségbiztosítás és a nyugdíj, ami további terhet jelenthet.

A magány és az elszigeteltség érzése szintén előfordulhat, hiszen a szabadúszók gyakran egyedül dolgoznak, távol a hagyományos irodai környezettől és a munkatársak közösségétől. Ez kihívást jelenthet a társas kapcsolatok és a szakmai hálózat építése szempontjából is.

Adminisztratív teendők, mint az adózás, a számlázás, az ügyfélkezelés is a szabadúszók vállára hárul, ami időigényes és gyakran stresszes feladatokat róhat rájuk.

Ugyanakkor, ha felkészülsz ezekre a kihívásokra, és proaktívan kezeled őket, a szabadúszás rendkívül kifizetődő lehet. A kulcs a jó időgazdálkodás, a pénzügyi tudatosság, valamint a személyes és szakmai kapcsolatok ápolása. Légy nyitott az új lehetőségekre, építs erős ügyfélhálózatot, és ne feledd, hogy a szabadúszás lehetőséget ad arra, hogy valóban azt csináld, amit szeretsz, miközben saját feltételeid szerint alakítod a karrieredet.

Ne feledd, bár a szabadúszás kihívásokkal teli, a siker érdekében kulcsfontosságú a kitartás, az alkalmazkodóképesség és az önfejlesztés. Ha szenvedéllyel és elkötelezettséggel közelítesz a munkádhoz, a szabadúszás szabadsága és rugalmassága végtelen lehetőségeket nyithat meg előtted. 

Szabadúszással kapcsolatos cikkek, oldalak:

Merj nagyot álmodni, és ne hagyd, hogy a félelmek visszatartsanak! A szabadúszó életmód sikere a te kezedben van. Ha segítségre van szükséged, csak szólj és mi dobjuk a mentőövet!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Bejelentkezés

Regisztráció

Jelszó visszaállítása

Kérjük, add meg a felhasználónevedet vagy az e-mail címedet. Emailben kapsz egy linket az új jelszó létrehozásához.

Készült szív-vel és kávé-val Budapesten.
Minden jog fenntartva © 2024 XProjekt
ÁSZF Adatkezelés