adozas magyarorszagon

Sosem voltál az a típus, aki könnyen beletörődik abba, hogy mások mondják meg, mit és hogyan csináljon, ugye? Az önállóság, a kreativitás szárnyalása és az, hogy magad szabhatod meg a munkád kereteit, mindig is vonzott. Előbb-utóbb biztos felteszed magadnak a következő kérdéseket: “Hogyan legyek szabadúszó? Hogyan működik egy freelancer?” A kellemesebb részletekről már meséltünk korábban, csak koppints az előző linkre, és máris ott a kincsesláda. De most jön a „nem szeretem” része a dolognak: vigyázz, hogy le ne fejelj egy a korallzátonyt, mint a kis hableány, aki éppen új útvonalat próbál felfedezni. Először is tudnod kell, hogy a szabadúszóként szerzett jövedelmed után államapunak adózni kell, mert az adóhivatal sajnos nem ismer kegyelmet, még ha te magad vagy is a tengeri kalandok királynője vagy királya. Ahhoz, hogy ez az utazás ne váljon fejfájássá, érdemes tisztában lenned azzal, hogy Magyarországon 2024-ben milyen adózási szabályok vonatkoznak egy szabadúszó vállalkozóra.  Lássuk hát a freelancer adózásról szóló tudnivalókat!

Nagy levegőt! Csobbanunk a szabadúszó adózás zavarosnak tűnő vizeibe

Nehogy az elején elkezdj fulladozni! Minél többet olvasol az adózással és a vállalkozás indítással kapcsolatban, annál ostobábbnak érezheted magad, és ez nem a te hibád! Magyarországon az adózási szabályok meglehetősen bonyolultak, de egy tapasztalt könyvelő vagy adószakértő képes lehet egyszerűen és érthetően elmagyarázni neked a legideálisabb adózási és vállalkozási formákat. Ráadásul, ők el is tudják végezni helyetted azokat a bonyolult adminisztratív feladatokat, amelyek elsőre talán túlzónak tűnhetnek. Ez a cikk tehát nem helyettesíti a személyre szabott szakértői javaslatokat, de a kezdő karcsapások előtt ad egy kis iránymutatást.

Szabadúszó adózás – milyen formában?

Mielőtt belekezdenél a szabadúszó életbe, az egyik legfontosabb döntés, amit meg kell hoznod amellett, hogy milyen freelancer tevékenységet végzel, az a vállalkozási forma kiválasztása. Első lépésként mérlegelned kell, hogy egyedül szeretnél-e indulni, mint egyéni vállalkozó, vagy esetleg társas vállalkozás formájában, másokkal közösen szeretnéd-e megvalósítani vállalkozói elképzeléseidet. Mindkét opció más-más előnyökkel és kihívásokkal jár, ezért érdemes alaposan átgondolni, melyik forma illik leginkább a szakmai céljaidhoz és jövőbeli terveidhez. Ebben a cikkben az egyéni vállalkozásokra helyezzük a fókuszt.  A társas vállalkozásoknál, mint például a betéti társaság (BT) vagy a korlátolt felelősségű társaság (Kft.), szintén alaposan át kell gondolni az adózási struktúrákat. Ezek a vállalkozásformák többnyire bonyolultabb adózási és könyvviteli követelményekkel járnak, mint az egyéni vállalkozások.

A freelancervállalkozók kötelezettségei 2024-ben

Amikor szabadúszóként dolgozol Magyarországon, fontos, hogy tisztában legyél az adó- és vállalkozási kötelezettségekkel. Először is, a tevékenységed bejelentése szükséges a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Ezt az egyéni vállalkozók elektronikusan is megtehetik, például a Webes Ügysegéden keresztül, ahol a változásokat is be kell jelenteni a NAV felé. Ezenkívül, ha tevékenységed külön engedélyhez vagy képesítéshez kötött, akkor ezt is gondosan ellenőrizned kell a megfelelő hatóságnál. Továbbá, mint szabadúszó, kötelező számlát adnod minden elvégzett munka után, ami hivatalosan dokumentálja a tevékenységeidet és a bevétel származását, biztosítva ezzel az átláthatóságot és a jogszabályoknak való megfelelést.

A bejelentés részeként az egyéni vállalkozók tevékenységük megkezdését, szüneteltetését, szünetelés utáni folytatását és megszüntetését is jelenteniük kell. Minden adatváltozást, például a vállalkozás adatainak bármilyen módosítását, 15 napon belül be kell jelenteni a NAV felé.

Fontos továbbá, hogy a vállalkozásodhoz kapcsolódó minden gazdasági tevékenység megfeleljen a jogszabályokban meghatározott feltételeknek. Amennyiben képesítést igénylő tevékenységről van szó, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nyújthat további tájékoztatást a követelményekről.

További részletekért látogass el a következő oldalakra:

A szabadúszó adózási formák

Magyarországon többféle adózási forma áll rendelkezésre a szabadúszók és egyéb vállalkozók számára, hogy megfeleljenek az egyéni igényeknek és tevékenységi köröknek. A legismertebb és gyakran alkalmazott adózási módok közé tartozik a kisvállalati adó (KATA), az átalányadózás,  a tételes költség elszámolás és természetesen a klasszikus magánszemélyként történő adózás. Mindezek mellett léteznek még egyéb adózási formák is, amelyek lehetővé teszik a vállalkozók számára, hogy a legkedvezőbb adózási környezetet válasszák tevékenységükhöz.

Adószámos magánszemély – a szabadúszók kihasználhatják ezt a lehetőséget?

Az adószámos magánszemélyként történő adózás egy egyszerűsített formát jelent azok számára, akik nem kívánnak bonyolultabb vállalkozási struktúrát létrehozni. Ez a forma különösen alkalmas kisebb bevétellel rendelkező, illetve részmunkaidőben vagy alkalmi jelleggel dolgozó szabadúszók számára. Az adószámos magánszemélyként történő adózás lehetőséget biztosít arra, hogy a magánszemély számlaképes legyen, és jogszabályoknak megfelelően számlázhasson tevékenységei után.

Ki veheti igénybe ezt a formát?

Ezt a formát azok a szabadúszók választhatják, akiknek éves bevételük nem haladja meg a 6 millió forintot. Többek között írók, grafikusok, programozók, tanácsadók és egyéb kreatív vagy szaktudást igénylő szolgáltatásokat nyújtó szakemberek alkalmazhatják, ha tevékenységük nem kötött folyamatos munkavégzéshez, és szeretnék minimalizálni az adminisztrációs terheiket.

Hogyan működik a gyakorlatban?

Amennyiben valaki adószámos magánszemélyként szeretne tevékenykedni, szükséges az adószám megszerzése, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) kell igényelni. Az adószám megszerzése után a szabadúszó jogosult számlákat kiállítani, amelyek alapján számon kérhető a tevékenysége után keletkező jövedelem. Ezen kívül köteles nyilvántartást vezetni a bevételeiről és kiadásairól, és éves szinten személyi jövedelemadó-bevallást készíteni.

A részletes információkért és az adószám igénylésének pontos folyamatáért érdemes ellátogatni a NAV hivatalos weboldalára vagy konzultálni egy adószakértővel, aki segíthet a szükséges dokumentáció elkészítésében és további tanácsokkal láthatja el a szabadúszót.

Mi az a KATA? Választhatja-e a “KATA adózást” minden freelancer vállalkozó?

Ha szabadúszó karriert tervezel Magyarországon, fontos, hogy tisztában legyél a KATA, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adójának lehetőségeivel és korlátaival. 2022-től a KATA szabályok jelentős változáson mentek keresztül, amelyek befolyásolhatják, hogyan és kiknek számlázhatsz.

adózás szabadúszóknak

A KATA korábban lehetővé tette a szabadúszók számára, hogy széles ügyfélkör számára számlázzanak, beleértve cégeket és egyéb szervezeteket is. Azonban a módosítások után már csak magánszemélyek felé lehet számlázni ebben a rendszerben. Ez azt jelenti, hogy ha például grafikai tervező, programozó, tartalomíró vagy marketing szakember vagy, és főleg egyéni ügyfelekkel, magánszemélyekkel dolgozol, a KATA továbbra is vonzó adózási forma lehet számodra.

Mennyi adót kell fizetni egy főállású kisadózó (KATÁ-s) szabadúszónak?

A KATA keretében a főállású kisadózóknak havi 50 000 forint adót kell fizetniük, míg a magasabb bevételű tevékenységek esetén ez az összeg elérheti a havi 75 000 forintot is. Az éves bevételi határ 12 millió forint, ami felett 40%-os különadót kell fizetni. Fontos megjegyezni, hogy ez a rendszer különösen kedvező lehet azoknak a freelancereknek, akik kisebb projekteken dolgoznak, és kevésbé összetett könyvelési követelményekkel szeretnének foglalkozni.

Átalányadózás 2024-ben – mikor éri meg ezt az adózási formát választani egy freelancernek?

Mivel 2022 szeptemberétől a KATA adózás már nem teszi lehetővé a céges ügyfelek szolgáltatását, a szabadúszóknak az átalányadózás kínálkozik mint alternatív adózási forma. Az átalányadózást mindaddig választhatod, amíg éves vállalkozói bevételed nem lépi túl a minimálbér tízszeresét. 2024-ben ez az összeg 21 288 000 forint. Amennyiben kiskereskedelmi tevékenységet folytatsz, a bevételi határ a minimálbér ötvenszerese,ami 2024-ben 106 440 000 Ft. 

Az átalányadózás lényege, hogy a bevétel egy meghatározott százalékát kell adóként befizetni, ami magában foglalja az összes adónemet és járulékot.  Ha nem szeretnél túl sok időt és energiát fordítani az adminisztratív teendőkre és szeretnéd egyszerűsíteni az adóbevallási folyamatot, az átalányadózás kiválóan illeszkedik a profilodhoz. Ráadásul, ha olyan tevékenységet végzel, ahol a költségek nem jelentős tényezők, például nem igényel komoly beruházásokat vagy bonyolult könyvelést, ez az adózási mód ideális lehet.

Nézzünk néhány konkrét példát, amikor a szabadúszók gyakran választják az átalányadózást:

  • Szabadúszó írók és tartalomkészítők, akiknek bevételei elsősorban szellemi munkájukból származnak, és kevés kiadással rendelkeznek.
  • Grafikai tervezők és webdesignerek, akik projekt alapú munkákat vállalnak, és nem szükségesek nagy beruházások a tevékenységükhöz.
  • Online marketing szakemberek, akik tanácsadást nyújtanak, és szeretnék minimalizálni az adminisztrációs teendőiket.
  • Programozók, akik független szoftverfejlesztéssel foglalkoznak, és egy egyszerűsített adózási módot keresnek, hogy több időt szentelhessenek a kreatív munkára.

Az átalányadózás alkalmazása és előnyei vállalkozásonként eltérőek lehetnek, így mindig érdemes szakértői tanácsot kérni, hogy a választott forma valóban a tevékenységedhez és pénzügyi helyzetedhez leginkább illő legyen. További tájékoztatásért látogass el a NAV hivatalos oldalára, ahol friss és részletes információkat találhatsz az átalányadózás feltételeiről és előnyeiről, segítve így a döntéshozatali folyamatot.

Tételes költség elszámolás

A tételes költségelszámolás az egyik legpontosabb adózási forma, amely lehetővé teszi a szabadúszók számára, hogy a bevételükből levonják a munkával közvetlenül kapcsolatos költségeket. Ezáltal az adóalap, azaz a nyereségük mértéke jelentősen csökkenhet, ami alacsonyabb adóterhet eredményez. Bár ez az adózási módszer pontos és igazságos képet ad a tényleges jövedelemről, ugyanakkor az egyik legadminisztratívabb megoldás is. A szabadúszóknak részletesen kell nyilvántartaniuk minden egyes kiadást, amit a munkájuk során felhasználnak, és bizonylatokat kell gyűjteniük a költségek igazolására. Ez időigényes lehet, de megéri, ha a kiadások jelentős része levonható, és így jelentősen csökkenthető az adóteher. 

Bizonyos esetekben viszont a tételes költségelszámolás magasabb adóterheket eredményezhet, mint az átalányadózás. A tételes költségelszámolás azoknak a vállalkozásoknak éri meg, akiknek magasak a bevételeik és alacsony a nyereségük. Ezenkívül azoknak a vállalkozásoknak is érdemes lehet a tételes költségelszámolást választaniuk, akik adókedvezményeket szeretnének igénybe venni, vagy akiknek külföldi üzleti tevékenységük van.

A szabadúszók adózása terén tehát van némi papírmunka, de ne hagyd, hogy ez elvegye a kedved! A megfelelő információkkal felszerelkezve és esetleg egy jó könyvelő segítségével ezek a feladatok is könnyen kezelhetőek. A freelancer  adózás és könyvelés témával kapcsolatosan tervezünk tananyagot és  webinárt a közeljövőben. Csatlakozz hozzánk, és figyeld a hírleveleket! Kezdd el a kalandot most, és hajózz sikeres vizeken a szakmai siker felé! CSATLAKOZOM>>

Ha tetszett a cikk oszd meg a közösségi oldalakon:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Bejelentkezés

Regisztráció

Jelszó visszaállítása

Kérjük, add meg a felhasználónevedet vagy az email címedet. Emailben kapsz egy linket az új jelszó létrehozásához.

Készült szív-vel és kávé-val Budapesten.
Minden jog fenntartva © 2024 XProjekt
Játékszabályzat ÁSZF Adatkezelés