Egyre inkább tudatában vagyunk az emberi tevékenység bolygónkra gyakorolt pusztító hatásának – öröm az ürömben, hogy egyre több webhely helyez hangsúlyt a környezettudatosságra.

Mi is, az XProjekt-nél, egyfajta zöld pihenőt szeretnénk biztosítani.

Az XProjekt és a környezetvédelem

 • Honlapunk teljesen zöld, és ezalatt nem a színvilágot értjük: szerverünk 100%-ban megújuló energiával működik, ezzel is aktívan felelősséget vállalva Földünk iránt.
 • Nem rendelkezünk irodaházzal, munkatársaink otthonról dolgoznak annak érdekében, hogy ezzel is minimálisra csökkentsük a szénlábnyomunkat. Kollégáink számára Ecologi előfizetést biztosítunk, ami nem csak praktikus, de közvetve a környezetért is teszünk, hiszen a csomagok után befolyó bevételből a szervezet fák ültetését finanszírozza szerte a világon.
 • Aktívan segítünk, hogy a Föld mindannyiunk számára egy jobb hely legyen: nemzetközi szinten együttműködünk faültető szervezetekkel, hogy segítsünk az újraerdősítés mellett abban, hogy a természet a vadon élő állatok számára újra élhetővé váljon.
 • Csapatunk évről-évre részt vesz faültetési programokban és támogatjuk a környezetvédelemhez kapcsolódó eseményeket. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a környezettudatos cselekvés fontosságára.
 • Nem csak másokat támogatunk, magunk is gyökeret verünk: saját programokat szervezünk országszerte, melyek keretében segítünk a résztvevőknek a környezettudatos életmód kialakításában. Ezen felül faültetési és szemétgyűjtési kezdeményezéseket is indítunk.
 • Nyereségünk 10%-át környezetvédelmi célokra fordítjuk.

Mottónk: 

„Élj a jövőért, hogy a következő generáció is élvezhesse a természet csodáit!”

Környezettudatosság

Úgy véljük, a környezettudatosság magja minél inkább törekedni a környezetünket tisztelő életmódra.

A környezettudatosság nem csupán egy szép gondolat, hanem a tetteinkben is megmutatkozik. Minden lépésünknél figyelembe vesszük a döntésünk okozta környezeti hatásokat. Legyen szó energiatakarékos megoldásokról, kerékpározásról, szelektív hulladékgyűjtésről vagy éppen a helyi termékek előnyben részesítéséről, egy dolog közös bennük: környezetbarát megközelítéssel élünk. Hiszünk abban, hogy a gazdasági szereplőknek is felelősséget kell vállalniuk, és a vállalatirányításban a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni.

Ha valóra akarjuk váltani az országok által vállalt azon kötelezettségeket, miszerint 2050-ig elérjük a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, és véget akarunk vetni a globális felmelegedésnek, akkor mindenkinek, beleértve a világ lakosságát és vállalkozásait, ki kell vennie a részét a munkából. Igen, mi, egyének sem vagyunk ez alól kivételek.

Környezeti riasztás: az ember okozta válság

Az emberi tevékenység által kiváltott éghajlatváltozás mind rövid, mind hosszú távon drasztikusan növeli az egészségügyi problémákat, valamint a korai halálozások számát. A gleccserek visszahúzódása és a hegyi ökoszisztémák pusztulása egy szempillantás alatt visszafordíthatatlan folyamattá válik. Tagadhatatlan tény, hogy az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell néznünk, és ezért kizárólag mi vagyunk a felelősek.

A megoldás? Csak természetesen!

A természet hihetetlenül rugalmas: képes felépülni, ha esélyt kap rá. Becslések szerint az emberek a Föld erdejei felének elpusztításához járultak hozzá. A tudósok úgy vélik, hogy a fák újraültetése lehet a leghatékonyabb és leggazdaságosabb módja az egyensúly helyreállításának, és az emelkedő hőmérséklet megfékezésének.

A fák igazán különlegesek, mivel pozitív hatással vannak a helyi közösségekre: valós, fenntartható gazdasági értéket teremtenek, élőhelyet biztosítanak a vadon élő állatoknak, ráadásul képesek a biológiai szénmegkötésre.

Miért fontos fákat ültetni?

A faültetésnek számos pozitív velejárója van, ide tartozik az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a biológiai sokféleség támogatása és az egészség javítása. Az erdők megőrzése és helyreállítása kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás kezelésében, mivel segít a szén-dioxid elnyelésében és a biomassza tárolásában.

Azonban a faültetésnek további előnyei is vannak:

 • Biztosítják az élőhelyet, árnyékot, menedéket és táplálékot a vadon élő állatoknak, így támogatva a biológiai sokféleséget; segít megelőzni a fajok kipusztulását.
 • Olyan terméseket biztosítanak, mint például gyümölcsök és diófélék, amelyekkel a helyi közösségek élhetnek és gazdálkodhatnak anélkül, hogy a fák károsodnának.
 • Gyökereik stabilizálják a leromlott talajt, csökkentve a földcsuszamlások és az elsivatagosodás veszélyét.
 • Segítenek megtisztítani a levegőt és a vízforrásokat, javítva ezzel a helyiek egészségi állapotát.
 • Az olyan part menti fafajták, mint a mangrove, természetes védelmet nyújtanak a partvonalnak a viharok ellen.
 • A fák jótékony hatással vannak a mentális egészségre is – ez persze nem légből kapott kijelentés, számos kutatás is alátámasztja.

Partnerségeink és kezdeményezéseink

Az XProjektnél hiszünk abban, hogy a közösség részvétele kulcsfontosságú a fenntarthatóság és a környezetvédelem terén, ezért olyan szervezetekkel működünk együtt, amelyek hasonló értékeket vallanak, valamint támogatjuk azon közösségi kezdeményezéseket is, amelyek pozitív hatást gyakorolnak környezetünkre.

Tagjainknak lehetőséget biztosítunk, hogy önkéntesként rendezvényeken és adománygyűjtő kampányokon keresztül részt vegyenek küldetésünkben. Hisszük, hogy együtt zöldebb jövőt építhetünk!

Kövesd figyelemmel híreinket a weboldalunkon és a közösségi médiában, hogy elsőként értesülj a közelgő kezdeményezéseinkről és a csatlakozási lehetőségekről. Légy része a változásnak!

Nemzetközi szervezetek, melyekkel együttműködünk

Az Ecologi eredetileg egy magánszemélyeknek kínált előfizetéses szolgáltatásként indult, ám hamarosan egy szenvedélyes közösséggé nőtte ki magát, amely ma több, mint 19 000 vállalkozásból és 40 000 tagból áll. Két különböző programunk fut az Ecologival való együttműködés keretében: az egyikben saját ligetet hoztunk létre, és célunk 1000 fa ültetése 2025 végéig; a másik projektünk pedig a szénlábnyomunk nullára való redukálására irányul. Utóbbiban a tervünk az, hogy minden hónapban 10 fát ültetünk minden egyes munkatársunk után.

https://ecologi.com

A Trees for Life egy olyan szervezet, amely több, mint 25 éve működik, ambiciózus tevékenysége révén pedig igazi úttörőként funkcionál. Egy saját faliget létrehozásán dolgozunk velük karöltve, melynek célja 1000 fa ültetése 2025 év végéig.

https://treesforlife.org.uk

Hazai szervezetek, melyekkel együttműködünk

A MyForest Közösségi Erdők egy olyan kezdeményezés, amelynek célja a földön található erdők számának megduplázása. Ez a platform összekapcsolja:

 • A klímavédelemmel kapcsolatban elkötelezett civil társadalmi rétegeket, akik faültetéssel kívánnak hozzájárulni a közös célok eléréséhez.
 • Vállalatokat, amelyek részt vesznek az erdőtelepítésben.
 • Földtulajdonosokat, akik földjük felajánlásával segítik a projektet.
 • Vállalatokat, amelyek ügyfeleiknek szeretnének fákat ültetni, miközben összekapcsolja őket a klímaváltozás elleni küzdelemmel.

https://myforest.hu

Az XForest küldetése, hogy a Föld élővilága, beleértve az embert is, hosszútávon fennmaradjon.

Vélik, hogy a klímaváltozás – amely globális felmelegedéssel és klímakatasztrófákkal egyaránt fenyeget – legalább részben az emberi tevékenység következménye.

https://xforest.hu

Ezek a szervezetek összefogva naponta több tízezer fát ültetnek bolygónkon. Hálásak vagyunk nekik és neked is, hogy lehetőséged szerint támogatod őket, vagy bármely más szervezetet, amely hozzájárul ahhoz, hogy Földünk még sokáig lakható maradjon.

Ha van saját szervezeted, vagy tagja vagy valamelyiknek, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot a kapcsolat@xprojekt.hu email címen, hogy partnerként együttműködhessünk.

Csatlakozz közösségünkhöz!

Oszd meg a gondolataidat és az ötleteidet a fenntarthatóság és a környezettudatosság előmozdítása érdekében! Érdemes online fórumunkhoz csatlakozni, és beszélgetésekben részt venni. Csak összefogva érhetünk el pozitív változást! Blogunkban érdekes és hasznos cikkeket olvashatsz a témában.

Kövess minket a közösségi platformokon, ahol folyamatosan kommunikáljuk környezetvédelmi kezdeményezéseinket és azokat a programokat, amelyeken te is részt vehetsz, vagy támogathatsz.

facebook logo
instagram logo
x logo
linkedin logo
youtube logo
tiktok logo

Köszönjük, hogy te is teszel az élhetőbb jövőért!

Tengernyi üdvözlettel,
az XProjekt csapata

Bejelentkezés

Regisztráció

Jelszó visszaállítása

Kérjük, add meg a felhasználónevedet vagy az e-mail címedet. Emailben kapsz egy linket az új jelszó létrehozásához.

Készült szív-vel és kávé-val Budapesten.
Minden jog fenntartva © 2024 XProjekt
ÁSZF Adatkezelés