forditó árak

A fordítás ára 2024-ben rengeteg tényezőtől függ. Egyáltalán nem mindegy, hogy műfordításról (pl.könyvfordítás) vagy jogi szakfordításról van-e szó. Fontos-e a hitelesítés pl. diploma esetében vagy “csak” a weboldalunkat akarjuk a magyar nyelv mellett angolul és németül megjeleníteni? Más árakkal dolgozik egy fordító iroda, egy freelancer (szabadúszó) és egy diák. Ráadásul a fordítás árazása olyan, mint egy többrétegű torta: az alapdíjakat gyakran határozzák meg oldalanként, szavanként, vagy akár karakterenként (leütésenként). Ehhez további rétegek, így a sürgősségi díj, a szöveg nehézsége vagy technikai komplexitása, valamint a nyelvpár ritkasága hozzáadódhatnak. A díjszabás emellett különbözik bruttó és nettó értékben is, így a teljes költség felmérésekor figyelembe kell venni az összes lehetséges többletdíjat, ami végül meghatározza a fordítás árát. 

Nem meglepő, hogy könnyen elveszünk az információk tengerében, amikor ilyen sok szempontot kell szem előtt tartani! Ebben a cikkben alaposan áttekintjük a számos összetevőt és lehetőséget, hogy végül megtaláld a megfelelő fordító szakembert, aki a legjobb ár-érték arányban végzi el a fordítási feladatokat. 

A fordítási projekt meghatározása

A fordítási projektek tervezésekor az első lépés mindig az, hogy tisztázzuk, pontosan milyen dokumentumokat vagy szövegeket kell lefordítani. A fordítandó anyag jellege határozza meg, hogy milyen típusú fordítóra van szükség: például szakfordítóra, jogi fordítóra vagy éppen kreatív szövegíróra. Ezután érdemes összevetni a különböző szabadúszók és fordító irodák kínálatát és árait, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb szakembert a munkához. A fordítási költségek is változhatnak attól függően, hogy milyen nyelvpárra, szakmai területre vagy dokumentumtípusra van szükség. 

Fordítás árak gyakori szövegtípusok 

 • Jogi dokumentumok fordítása (szerződések, jogi vélemények)
 • Műszaki leírások fordítása (kezelési útmutatók, termékspecifikációk)
 • Tudományos cikkek fordítása (kutatási eredmények, szakmai publikációk)
 • Üzleti dokumentumok fordítása (üzleti tervek, éves jelentések)
 • Marketing anyagok fordítása (reklám szövegek, termékleírások)
 • Weboldalak tartalmának fordítása (cikkek, blogbejegyzések)
 • Oktatási anyagok fordítása (tananyagok, előadások)
 • Hivatalos iratok fordítása (személyes dokumentumok, oklevelek)
 • Irodalmi művek fordítása (könyvek, novellák, költemények)
 • Közösségi média bejegyzések fordítása (posztok, tweetek, frissítések)

Az XProjekt segíthet a fordítási projektekben is, ahol szabadkapacitású freelancerek állnak rendelkezésre. Ha van egy ötleted, amelyhez fordítói segítségre van szükséged, nézz szét a szolgáltatások között, vagy  egyszerűen kattints az „Projekt feltöltése”  gombra az XProjekt weboldalán, és egy szabadúszó fordító gyorsan segíteni fog a projekted megvalósításában.

A fordítás ára nyelv alapján

A fordítás nyelve kritikus szempont minden fordítási projektnél. Lehetőség van gyakori nyelvekre, mint az angol, német, spanyol, vagy francia fordítás, valamint ritkább, kevésbé elterjedt nyelvpárokra is, mint a magyarból thai vagy hindi nyelvre történő fordítás. A ritka nyelvek fordítása különleges szaktudást igényel, és gyakran magasabb költséggel jár, mivel kevesebb a rendelkezésre álló szakfordító, és ezek a nyelvek speciális nyelvtani, szókincsbeli és kulturális ismereteket követelnek meg.

Hiteles fordítás: mi az és hogyan működik?

Gondoltál már arra, hogy a dokumentumaidat hitelesen lefordíttatod? A hiteles fordítás egy olyan speciális fordítási folyamat, ahol a fordító vagy az arra feljogosított szervezet hivatalos bélyegzővel igazolja, hogy a lefordított szöveg tökéletesen megegyezik az eredeti dokumentum tartalmával. Magyarországon ezt a feladatot legtöbbször az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) látja el, amely az egyetlen állami felhatalmazással rendelkező fordítóiroda. Ha külföldi egyetemre jelentkezel, vagy nemzetközi szerződést kötsz, akkor szinte biztos, hogy szükséged lesz hiteles fordításra. Ez azért is fontos, mert csak így lesznek a dokumentumaid hivatalosan is elfogadottak és érvényesek bárhol a nagyvilágban.

A nem hivatalos dokumentumok, mint például magánlevelezések, blogbejegyzések vagy reklámszövegek általában nem igényelnek hitelesítést, így ezek fordítását nem szokták hivatalosan hitelesíteni.

A fordítás árazása: Karakterenként, szavanként és oldalanként

Ha már tisztázódott, hogy pontosan mit szeretnél lefordíttatni, ismered a szükséges nyelvpárt, és eldöntötted, hogy szükség van-e hitelesített fordításra, akkor érdemes megismerkedned a különböző fordítási árazásokkal. A fordítás költségeit befolyásolhatja több tényező, így fontos, hogy tisztában legyél azzal, milyen árazási modellek léteznek, és ezek hogyan alkalmazkodnak a projekted specifikus igényeihez. 

A fordítási díjak meghatározásának alapvető módszerei – karakter-, szó- és oldalalapú vagy óradíjas árazás – különböző előnyökkel és kihívásokkal járnak. A karakteralapú árazás pontosabb költségkalkulációt tesz lehetővé, mivel minden egyes leütés számít, így különösen technikai vagy jogi szövegeknél hasznos, ahol a szakszavak sűrűn előfordulnak. A szóalapú díjszabás gyakori választás általános szövegeknél, mivel ez könnyen érthető és kiszámítható. Az oldalalapú árazás elsősorban nagyobb dokumentumok, például könyvek fordításánál terjedt el, ahol az oldalszám adja meg a fordítási munka nagyságát.

Fordítás ára karakterenként/leütésenként

A karakterenkénti  árazási struktúra a leggyakoribb, ami rugalmasságot biztosít a fordítószolgáltatások piacán, lehetővé téve a ügyfelek számára, hogy a projektjük költségét a szöveg típusa és sürgőssége alapján szabják meg.

Fordítási típusBruttó ár (Ft/karakter)
Általános fordítások2,00 – 6,00
Szakfordítások (jogi, orvosi, műszaki)3,00 – 7,00
Hiteles fordítások4,00 – 8,00
Sürgős fordítások5,00 – 9,00

A táblázat alapján látható, hogy az általános fordítások ára karakterenként 2,00 és 6,00 forint között mozog, ami a legolcsóbb kategória. Ez azt jelzi, hogy az általános szövegek, mint például egyszerű levelek vagy cikkek fordítása a legkevésbé költséges.

A szakfordítások, amelyek speciális tudást igényelnek – mint a jogi, orvosi vagy műszaki szövegek – magasabb díjtételeket vonnak maguk után, karakterenként 3,00 és 7,00 forint közötti áron. Ez azért van, mert ezek a fordítások gyakran komplex terminológiát tartalmaznak, amely speciális szaktudást és nagyfokú pontosságot igényel.

A hiteles fordítások még magasabb árkategóriába esnek, 4,00 és 8,00 forint közötti karakterenkénti áron, mivel ezeknek a dokumentumoknak hivatalosan is elismertnek és jogilag érvényesnek kell lenniük, ami gyakran további lektorálási és hitelesítési lépéseket igényel.

Végül a sürgős fordítások esetében, ahol gyors határidők teljesítése szükséges, az árak a legmagasabbak: karakterenként 5,00 és 9,00 forint között. Az ilyen típusú fordítások prémiumot követelnek a gyorsaságért, amely extra erőfeszítéseket és gyakran éjszakai műszakot vagy túlórázást igényel a fordító részéről.

Miért érdemes egy freelancer fordító szolgáltatását igénybe venni?

A freelancer fordítói szolgáltatások igénybevétele számos előnnyel jár. A rugalmasság az egyik fő előny, hiszen a szabadúszó fordítók hajlandóak alkalmazkodni a különleges igényekhez, és akár meg is fogalmazzák helyetted a szövegeket. Egy honlap esetében pl. az angol nyelvű felület a legritkább esetben tükörfordítása a magyarnak, hiszen egy idegennyelvű célpiac teljesen eltérhet a magyartól. Gyakran szélesebb nyelvi és szakterületi kínálatot biztosítanak, ami lehetővé teszi a specifikus projektekhez való illeszkedést. Emellett számos személyre szabott szolgáltatást nyújtanak, és mivel közvetlen kapcsolatban állhatsz velük, így gyorsabban és hatékonyabban zajlik a kommunikáció és a munkafolyamatok. A költséghatékonyság is jelentős tényező, mivel a freelancerek díjai gyakran versenyképesebbek, mint a nagy fordítóirodáké.

Fordítási árak az XProjekt online piactéren

Nézd át az XProjekt platform  fordítási szolgáltatásainak színes palettáját! Legyen szó blogbejegyzések, weboldalak angol nyelvre fordításáról, gyors sürgős fordítási igényekről, vagy speciális szakfordításról különböző nyelveken, itt számos megoldást találhatsz.. A fordítók kínálata változatos, árazásuk óránkénti 6,000-től 25,000 forintig terjed, a szolgáltatások között pedig megtalálhatók az egyéni igényekhez igazodó módosítási lehetőségek, és szükség esetén személyes támogatás is biztosított. Ha valami szimpatikus szolgáltatást találsz, és többet szeretnél tudni az árakról, itt tudsz kapcsolatba lépni a freelancerekkel.

Ha tetszett a cikk oszd meg a közösségi oldalakon:

Hozzászólások

 • Tamás
  Válasz

  Jó cikk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Bejelentkezés

Regisztráció

Jelszó visszaállítása

Kérjük, add meg a felhasználónevedet vagy az email címedet. Emailben kapsz egy linket az új jelszó létrehozásához.

Készült szív-vel és kávé-val Budapesten.
Minden jog fenntartva © 2024 XProjekt
Játékszabályzat ÁSZF Adatkezelés