webfejlesztő

A digitális világban egyre nagyobb szükség van a webfejlesztőkre, akik nem csupán elkészítik a weboldalakat, de gondoskodnak azok zökkenőmentes működéséről is. A szabadúszó webfejlesztők olyan szakemberek, akik projektalapon dolgoznak különböző ügyfeleknek, és számos előnyt kínálnak, amelyeket egy hagyományos alkalmazott nem feltétlenül tud nyújtani. Egy freelancer webfejlesztő lehet frontend-, backend-, vagy mindkét területen kiválóan “úszó” full stack fejlesztő. Szolgáltatásai között szerepelhet webfejlesztés, webprogramozás (CSS, HTML, PHP, JavaScript, stb.),  honlap karbantartás, stb. A mobilalkalmazás-fejlesztők szerepe is egyre jelentősebbé válik korunkban, mivel az okostelefonok és a mobilalkalmazások meghatározó elemei lettek mindennapi életünknek és az üzleti világnak egyaránt. 

Mihez keresel webfejleszőt? Egyszerű vagy összetett, egyedi honlapkészítés érdekel? Netalán saját mobil applikációra van szükséged?

webdizajn


Ha egy egyszerű és viszonylag olcsó honlap elkészítéséhez keresel szakértőt, akkor érdemes olyan webdesignert keresned, aki ismeri a WordPress sablonokat és pluginokat, és jártas a weboldal kinézetének és alapvető funkcióinak testreszabásában. A WordPress tartalomkezelő rendszerrel (CMS) te magad is könnyedén kezelheted majd a weboldalakat anélkül, hogy mélyreható technikai ismeretekre lenne szükséged, de az időnként felmerülő frissítési megoldások és problémák miatt nem árt, ha van valaki, aki karbantartja a honlapodat. 

Az egyedi fejlesztésű weboldalak ezzel szemben olyan projekteknél szükségesek, ahol speciális funkciókra, egyedi dizájnra és magas szintű testreszabhatóságra van szükség.  A webdesigner felel a vizuális tervezésért és a felhasználói élményért, míg a frontend fejlesztő megvalósítja a dizájnt HTML, CSS és JavaScript segítségével. A backend fejlesztő gondoskodik a szerveroldali logikáról és az adatbázis kezeléséről, a full stack fejlesztő pedig mindkét területet átfogóan kezeli. A mobilfejlesztők szerepe pedig akkor lehet fontos, amikor natív (iOS, Android) mobilalkalmazásokat kell készíteni.

Webdesigner (webdizájner) vagy webfejlesztő – mi a különbség?

A weboldalak létrehozásában és fenntartásában különböző szerepek és szakemberek vesznek részt. A webdesigner és a webfejlesztő szerepei gyakran összemosódnak, mivel mindkettőnek szorosan együtt kell működnie a honlapok létrehozásában. A honlapkészítők jó része mind a két területen szerzett jártasságot. Például egy webdesigner ismerheti az alapvető HTML és CSS kódolást, hogy jobban megértse, hogyan valósulnak meg a tervei. Hasonlóképpen, egy webfejlesztő is rendelkezhet alapvető dizájn ismeretekkel. Egy találó hasonlattal élve: a webfejlesztő és a webdesigner olyanok, mint az agy jobb és bal féltekéje. Akárcsak az emberi test különböző funkciói, a weboldal kinézetének, működésének és felépítésének összehangoltan kell működnie. Az agy féltekéi kiegészítik egymást, néha átveszik egymás szerepét, például a beszédközpont elsősorban a bal agyféltekében található, de a jobb félteke is részt vehet a nyelvi feldolgozásban. Hasonlóan, a webdesigner és a webfejlesztő is képes átlépni egymás területére, ha a projekt igényli.

A webdizájner szolgáltatásai és feladatai

A webdesigner elsősorban az esztétikáért és a felhasználói élményért (UX) felel. Akárcsak az agy jobb féltekéje, amely a kreativitást, művészi érzéket és intuíciót irányítja, a webdesigner is ezekre a képességekre támaszkodik. Ő tervezi meg, hogyan fog kinézni a weboldal, milyen lesz az elrendezés, a színek, a tipográfia, a képek és az egyéb vizuális elemek. 

A webdizájner feladata a felhasználóbarát vizuális tervek elkészítése.

ui ux
 • Elrendezés és színek: A weboldal struktúrájának, színpalettájának és betűtípusainak meghatározása.
 • Képek és grafikai elemek: Képek, ikonok és vizuális elemek kiválasztása és elhelyezése.
 • Felhasználói élmény: A célközönség igényeinek megértése, wireframe-ek és interaktív prototípusok készítése.

A webdizájner feladata a reszponzív dizájn kialakítása.

A webdesigner gondoskodik arról, hogy a weboldal minden eszközön jól mutasson. Ez magában foglalja a mobilbarát dizájn megvalósítását és a weboldal különböző eszközökön történő tesztelését.

A webdizájner segíthet az arculattervezésben is.

 • Logó és branding: Egyedi logók és arculati elemek tervezése, amelyek tükrözik a cég márkaidentitását.
 • Infografikák és bannerek: Látványos infografikák és online hirdetések készítése.

A webfejlesztő szolgáltatásai és feladatai

A webfejlesztő a logikus és technikai oldal, aki a weboldal működéséért és technikai megvalósításáért felel. Az agy bal féltekéje az analitikus gondolkodást, logikát és részletekre való odafigyelést irányítja, amelyeket a webfejlesztő is használ munkája során. 

A webfejlesztői szolgáltatások széleskörűek, mivel az ezzel kapcsolatos feladatok több területre oszlanak:

 • Frontend fejlesztés
 • Backend fejlesztés
 • Full stack fejlesztés
 • Biztonság és karbantartás
 • Mobilfejlesztés és DevOps

Frontend fejlesztő feladatai

A frontend fejlesztő a weboldal azon részével foglalkozik, amit a felhasználók látnak és használnak. Ő felelős a vizuális elemek és interaktív funkciók megvalósításáért, amelyeket a webdesigner tervez meg.

html

HTML és CSS Használata

A frontend fejlesztő megírja a HTML és CSS kódot, amely meghatározza a weboldal struktúráját és megjelenését.

JavaScript és Interaktív Elemek

A JavaScript lehetővé teszi dinamikus és interaktív elemek, mint például animációk és legördülő menük létrehozását.

Reszponzív Dizájn

A frontend fejlesztő gondoskodik arról, hogy a weboldal minden eszközön megfelelően jelenjen meg, és teszteli különböző böngészőkben.

Frontend Keretrendszerek és Könyvtárak

Modern frontend keretrendszereket és könyvtárakat, mint a React vagy Angular, használ a hatékony fejlesztés érdekében.

A frontend fejlesztők  tehát azok a személyek, akik a weboldalak látványos és interaktív részeit készítik el. A CSS fejlesztők, HTML programozók és JavaScript fejlesztők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a weboldaladl felhasználóbarát és esztétikailag is vonzó legyen.

Backend fejlesztés

A backend fejlesztés a a weboldal vagy alkalmazás  szerveroldali részeinek kidolgozását jelenti. A backend fejlesztők a felhasználók számára láthatatlan és zökkenőmentes háttérműködéssel vannak elfoglalva. Ők adják a “motort” az oldalnak! Olyan programozási nyelveket használnak, mint a PHP, Python, Ruby vagy Node.js, és adatbázis-kezelő rendszereket, mint a MySQL, PostgreSQL vagy MongoDB

A backend fejlesztő feladatai röviden és egyszerűen:

 • API-k fejlesztése (rendszerek közötti kommunikáció)
 • Adatbázis kezelés (tárolás, lekérdezés, biztonság)
 • Szerveroldali programozás (logika, hitelesítés, integráció)
 • Biztonság (adatvédelem, jogosultságok)
 • Teljesítményoptimalizálás (sebesség, skálázhatóság)
 • Verziókövetés, együttműködés
 • Tesztelés
 • Dokumentálás

A full-stack fejlesztő feladatai

A “full-stack fejlesztő” kifejezés egyre gyakrabban hangzik el a technológiai iparban, és fontos megérteni, mit is jelent ez a szerep. A full-stack fejlesztő úgy fűzi össze az “agyterületeket”, mint egy virtuóz idegsebész és karmester egy személyben, aki az agy zenekarának minden részét harmonikusan működésre bírja, hogy folytassuk az “elmés” hasonlatot. Tudása és tapasztalata biztosítja, hogy az alkalmazás minden rétege – a háttérben zajló folyamatoktól a felhasználói felületig – tökéletes összhangban működjön. Ő egy olyan szakember, aki mind frontend, mind backend fejlesztésben jártas, így képes átfogó megoldásokat nyújtani egy webfejlesztési projekt minden aspektusára. Az ilyen fejlesztők különösen értékesek lehetnek kis- és középvállalkozások számára, akik komplex, de integrált megoldásokat keresnek.

Milyen készségekre van szüksége egy full stack fejlesztőnek?

A full stack fejlesztőknek széleskörű technikai ismeretekkel kell rendelkezniük, beleértve:

 • HTML/CSS: Az alapvető weboldal felépítés és stílus.
 • JavaScript: A dinamikus és interaktív elemek létrehozásához.
 • Backend programozási nyelvek: Mint például PHP, Python, Ruby vagy Node.js.
 • Adatbázisok: SQL és NoSQL adatbázisok kezelése.
 • DevOps: A szerverek beállítása és karbantartása.
 • API fejlesztés: Kliens-szerver kommunikáció kialakítása.

És végül: a nélkülözhetetlen mobilfejleszők…

A szabadúszó webfejlesztők gyakran foglalkoznak mobilalkalmazás-fejlesztéssel is, amely a modern vállalkozások számára elengedhetetlen. A mobilfejlesztés lehetővé teszi, hogy a felhasználók bárhol és bármikor hozzáférjenek a vállalat szolgáltatásaihoz.

Most már csak az kell, hogy megtaláljanak!

seo

És itt korántsem ér véget a történet, hiszen ahhoz, hogy a honlap valóban megtalálható legyen a potenciális ügyfelek számára, elengedhetetlenek az ügyfélszerző szolgáltatások és az online marketing különböző formái. Szükség van egy személyre szabott online marketing stratégiára, valamint SEO tanácsadásra és weboldal optimalizálásra is. Ezek a lépések biztosítják, hogy a weboldal ne csak esztétikailag és funkcionálisan legyen kiváló, hanem a keresőmotorokban is előkelő helyen szerepeljen, így segítve az üzleti célok elérését. A Google Ads hirdetésekkel vagy  SEO szakértő segítségével pedig még hatékonyabban érhető el a kívánt eredmény.

Miért érdemes a fenti feladatokra szabadúszó webfejlesztőt választani?

A szabadúszó webfejlesztők nagy előnye a rugalmasság. Mivel nem kötődnek egy adott cég struktúrájához, így rugalmasan igazodnak a projekt igényeihez. Legyen szó frontend fejlesztésről (pl. CSS, HTML, JavaScript) vagy backend fejlesztésről (pl. PHP, Python), a szabadúszók képesek gyorsan alkalmazkodni a változó követelményekhez.

A szabadúszók általában alacsonyabb költségekkel dolgoznak, mint a nagyobb ügynökségek. Ez lehetővé teszi, hogy a projektek költséghatékonyabban valósuljanak meg, miközben a minőség nem szenved csorbát. A webfejlesztési projektek esetén a szabadúszóval történő együttműködés gyakran pénzügyi előnyt jelent.

A freelancer webfejlesztő tanácsadók segítenek a cégeknek a legjobb technológiai megoldások kiválasztásában és a webfejlesztési projektek hatékony menedzselésében. Egy tapasztalt tanácsadó segítségével a projektek időben és költségkereten belül valósulhatnak meg.

A szabadúszó webfejlesztők választása tehát számos előnyt kínál. Az ügyfelek személyre szabott, rugalmas és költséghatékony megoldásokat kapnak, miközben a fejlesztők gyorsan alkalmazkodnak az új kihívásokhoz és technológiákhoz. Ráadásul a szabadúszók közvetlen kapcsolatban állnak ügyfeleikkel, ami hatékonyabb kommunikációt és jobb eredményeket biztosít.

Hogyan találhatod meg a megfelelő szabadúszó webfejlesztőt?

Az XProjektnél számos tehetséges szabadúszó webfejlesztő várja, hogy segítsen a projektjeid megvalósításában. Keresd meg a számodra legmegfelelőbb szakembert, vagy töltsd fel a projekted, hogy az a webfejlesztő találjon rád, aki pontosan érti, hogy mire van szükséged

Ha többet szeretnél megtudni, KEZDD ITT>>

Ha tetszett a cikk oszd meg a közösségi oldalakon:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Bejelentkezés

Regisztráció

Jelszó visszaállítása

Kérjük, add meg a felhasználónevedet vagy az email címedet. Emailben kapsz egy linket az új jelszó létrehozásához.

Készült szív-vel és kávé-val Budapesten.
Minden jog fenntartva © 2024 XProjekt
Játékszabályzat ÁSZF Adatkezelés