Zöld hullám a digitális világban

Zöld hullám a digitális világban – XProjekt

Amikor létrehoztuk az XProjektet, a magyar szabadúszók online piacterét, egy olyan platformot képzeltünk el, ahol a vállalkozó szellem és a környezettudatosság összefonódik. Céljaink nem merülnek ki annyiban, hogy összehozzuk a megbízókat és szabadúszókat, hanem mindeközben elkötelezett módon szeretnénk támogatni a környezetvédelmet és a társadalmi felelősségvállalást is.

Válaszunk az internet környezeti lábnyomára

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az internet nem a természet ölelő karjai között született, viszont mi mindent megteszünk azért, hogy a háló legalább egy kis szelete olyan tiszta legyen, mint a tenger fenekén a korallzátonyok. Ennek megfelelően nem habozunk, cselekszünk: egy komoly környezetvédelmi stratégiát alakítottunk ki annak érdekében, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy az internet ne egy széthulló műanyagsziget, hanem egy élhetőbb digitális környezet legyen.

Technológia és/vagy fenntarthatóság

Képzeld csak el a következő jelenetet: gyönyörű nyári délután van, a nap és a szellő kellemes elegye lágyan simogatja az arcodat. Éppen azon gondolkodsz, hogy leugorj-e a tengerpartra becsobbanni a habok közé, vagy inkább csak ejtőznél egyet a függőágyban, közben pedig a telefonodat nyomkodnád s a tenger moraja tenné teljessé az idillit.

Teljesen ártalmatlannak tűnik mindkét választás, igaz? A különbség az, hogyha az utóbbira esik a választásod, akkor valószínűleg nem is realizálod, hogy tovább eteted a szörnyet, amit történetesen nem Nagylábnak, hanem Karbonlábnyomnak hívnak. Meglepne téged az, ha megtudnád, hogy a második lehetőség hozzájárul a vízi élővilág megterheléséhez is?

Az internet olyan, mint a világunkat átívelő, láthatatlan pókháló, ami mélyen, a fizikai világban gyökerezik. A weboldalak szervereken keresztül érhetőek el, ezek pedig adatközpontokban találhatóak – utóbbiak pedig épp oly’ energiaigényesek, mint egy tengeralattjáró. Gyakran ez az energia nem környezetbarát forrásból ered, ami legalább olyan károkat okoz, mint egy rozsdásodó hajóroncs a korallzátonyok között.

Ökológiai felelősségvállalás a gyakorlatban: projektek és partnerségek

Az XProjekt célja az, hogy az interneten egyfajta mentőöv legyen. Ez az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág a bolygón, azonban ennek nem feltétlenül kellene így lennie. A digitális jövő lehet olyan tiszta és friss, mint egy csobbanás egy sziklaszirtről az óceánba.

Magyarországon még csak most kezdik felismerni a zöld tárhely előnyeit, míg Nagy-Britanniában talán már gyakoribb a használatuk, mint kagyló a tengerparton. De mit is jelent ez a gyakorlatban? A mi szerverünket biztosító adatközpont 100% megújuló energiával működik, amit napelemek segítségével kiviteleznek. Olyan ez, mint a fotoszintézis: a nap adja az energiát a manapság már éltetőnek számító adatok tárolásához. Ráadásul az adatközpontnak otthonául szolgáló épület is fenntartható elemekből épült fel.

Zöld hullám Magyarországon: az XProjekt ökológiai stratégiája

Szeretnénk elhozni az XProjekttel Magyarországra is a zöld hullámot és bebizonyítani, hogy egyszerre a digitális és a való világ is életben tartható.

Ám nem csak a digitális világot igyekszünk zöldbe borítani: aktívan részt veszünk az újraerdősítésben is az Ecologival karöltve. Nem titkolt célunk, hogy 2025 végéig saját ligetet hozzunk létre 1000 darab, általunk ültetett fával. Ezt kisebb lépésekre bontottuk: minden hónapban tíz fát ültetünk minden egyes munkatársunk után.


Hazai szervezetekkel is együttműködünk annak érdekében, hogy környezetünk újra mielőbb zöldbe boruljon: az egyik ilyen a magyar MyForest Közösségi Erdők egyesülete, akiknek célja pedig nem más, mint a Földön található erdők számának megduplázása.

Digitális és valós világok összefonódása: környezettudatos nevelés

A digitális jelen és az élhető jövő úgy találkoznak egymással, ahogy a víz éri a partot. Nem szabad elsiklani afelett, hogy a felcseperedő generációra már most hatással vagyunk, és felelőséggel tartozunk értük. Éppen ezért tartjuk mi, az XProjektnél elengedhetetlennek, hogy megtanítsuk őket a környezettudatos életmód kialakítására és tudatosítsuk bennük, hogy fontos megőrizni azt az értékes kincset, amit a természet kínál.

Szemétszedés és fenntarthatósági kezdeményezések

Azonban nem csak a jövővel foglalkozunk, hiszen az itt és most, a tiszta környezet éppúgy fontos. Éppen ezért szemétszedési akciókat is szervezünk országszerte, amelyeken kollégáink is aktívan részt vesznek.

A modern technológia és a természet harmonikus kapcsolata

Az ökoszisztémában egyszerűen nincs helye sem a pazarlásnak, vagy a környezet károsításának, csak a harmóniának és a fenntarthatóságnak. Hisszük, hogy a modern, digitális világ és a természeti kincsek megőrzése és újjáépítése nem kizárja egymást, hanem erősíti.

A szabadúszás zöld dimenziói az XProjekt platformon

Az XProjekt nem csupán egy üzleti vállalkozás: célunk, hogy az internet ne csak egy adathalmaz legyen, hanem egy eszköz is, amivel egy élhetőbb jövőt építhetünk.

Ha többet szeretnél megtudni, vagy csatlakoznál hozzánk, látogass el a xprojekt.hu weboldalunkra, ahol a változás részesévé válhatsz.

Az XProjekt egy dinamikus online tér, ahol a szabadúszás minden aspektusát megismerheted. Itt nem csak a szabadúszó munkalehetőségekről olvashatsz, hanem arról is, hogyan lehetsz részese a freelancer világnak Magyarországon. Ha érdekelnek a szabadúszás alapjai, a freelancing fogalma vagy éppen a legfrissebb trendek, mindent megtalálhatsz nálunk.

Az oldalon továbbá praktikus tanácsokat kapsz arról, hogyan indíthatsz el sikeres freelancer karriert, illetve milyen otthonról végezhető munkák közül választhatsz, hogy valóban a saját időbeosztásod szerint dolgozhass.

Csatlakozz hozzánk, és légy részese egy olyan közösségnek, ahol ténylegesen számít a szakmai fejlődés és a környezettudatos életmód. Itt valóban megvalósíthatod álmaidat, miközben a digitális világot zöldítjük.

Készen állsz arra, hogy meglovagold ezt a zöld hullámot? Kezdd itt!

Ha tetszett a cikk oszd meg a közösségi oldalakon:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Bejelentkezés

Regisztráció

Jelszó visszaállítása

Kérjük, add meg a felhasználónevedet vagy az email címedet. Emailben kapsz egy linket az új jelszó létrehozásához.

Készült szív-vel és kávé-val Budapesten.
Minden jog fenntartva © 2024 XProjekt
Játékszabályzat ÁSZF Adatkezelés